Happiness in everything

Masa kecil, aku selalu main whatever games dengan kawan kawan. Pastu we have to divide groups. Contohnya main musang dan anak ayam. Aku paling tak puas hati, kalau aku dapat group yang orang orang tak best.

Aku susah sangat nak terima kenyataan tu. Sama juga kalau aku dapat benda baru, macam baju spongebob and orang lain dapat black dress. Walaupun aku suka spongebob, mesti terlintas kat hati aku ‘tapi she has something better’. Tak pernah puas. Itu aku,

Benda tu sebenarnya strong drive untuk aku: 

1. achive better

2. rasa inferior

Okay. Masa umur 19, aku terkejut dengan keputusan IB yang buat aku tak dapat unconditional offer kat ireland. Time tu frust sangat, tapi nasi sudah jadi bubur. Nak pendekkan cerita, aku berjaya juga sambung kat India. Time tu aku tekad, aku xkan bagi parents aku sedih lagi cukup sekali.

Tapi bila masuk uni, aku betul2 terkejut. jap. Aku benci the place. Sangat2. Tapi aku tak boleh mengadu, ko nak mengadu macam mana. Majoriti kawan aku kat previous kolej, dah fly UK, iRELAND. Takkan aku nak ‘woiii, im so sad’. Aku tak nak dorang kena bersedih sebab aku. Aku tahu dorang berbahagia dapat pergi oversea. Some of my friends pula dapat NuMED, yang time tu still controversy sebab time tu, tak pasti mereka dapat fly ke UK or full course Malaysia. So kalau aku nk mengaduh pun, aku segan.

Akan ada yang cakap ‘ at least ko fly’. Aku takkan dengar semua tu. Tapi aku frust. every night aku menangis, aku benci the environment. AKu xboleh adapat lagi. Dan nak ceritanya, there is  a guy. Initial dia F.

What I like about him, dia dengar je aku whining apa, pastu dia suka buat jokes about it. Bukan harsh jokes, tapi dia buat macam harsh situation in your life is laughable sebenarnya. AKu yang selalu tak puas hati dengan apa yang ada, pun boleh redha.

Sebab dia buat aku tengok benda tu in different angle. Dia akan buat lawak yang aku sendiri tak boleh resist. Lagi satu, sebab kitaorang dua dua witty. So, masing-masing akan gelak dengan stupid jokes. And aku contact dia everyday.

 

Sampai lah one day, yang aku cakap kat diri aku, ” Aku tak boleh depend sangat dengan dia ni”

Pastu aku dah xcontact dia lagi. Banyak lagi la twist cerita hidup aku, tapi biarlah aku tak nak tulis. Point dia, boleh je ko happy sebenarnya kalau ko appreciate apa yang kau ada.

Dalam hidup, biasalah nak semua serbah sempurna, gah di mata manusia. Tapi hati kadang-kadang kosong juga. Aku ni manusia pelupa, pelupa nak syukur dengan apa yang ada.

Betul orang kata, kalau ko ada rumah, kawan and makanan, ko dah cukup kaya.

Aku pelupa.Dan kadang kadang, homeless tu lebih happy dari orang punya duit berjuta.

Sebab tu aku tertarik dengan F,

Aku tahu dia tahu, sebab aku dah bagitahu. hahah

Tapi, dia xda respon pun. 
Aku mahu jadi manusia macam tu, gembira apa adanya. Itulah misi Ramadhan aku.
Aku akan jadi better person kalau aku buka speck mata, lap kanta, pasang balik. Tengok dunia dari kaca mata sama, tapi pandangan beza.
Kabur pandangan yang buat aku keliru.

F, Kalau kalau lah, ko terbaca kan,

Thanks sebab ko pernah tolong aku. Ko mesti ingat aku psycho/stranger tapi ko buat aku happy time tu. Aku mungkin akan depress kalau ko xda. Tu je lah. 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s